Cildiniz İçin Vazelin Kullanmak Ne Kadar Güvenli?

Güzellik Şub 07, 2023 Yorum Yok

Vazelin, dünya çapında her konutta bulunan Temel bir Cilt bakım eseridir. Vazelin, kuru Cilt problemlerinden yara güzelleşmesine kadar yüzyıllardır kanıtlanmış bir tedavi metodu olmuştur. Lakin vazelinin herkesin bilmesi gereken birtakım potansiyel Yan tesirleri vardır. Bu yazıda, vazelin cildinize nasıl yararlar sağladığını, nasıl hakikat halde kullanılacağını ve kimi Yan tesirleri önlemek için ne Vakit kullanmaktan kaçınmanız gerektiğini anlayalım.

Vazelin Nedir?​

Petrol jeli, mumlar ve mineral yağların bir kombinasyonundan yapılır. Çoklu hidrokarbon, ak vazelin yahut yumuşak parafin olarak da bilinen vazelin, yüklü olarak kaplama ve yağlama özellikleriyle bilinen yarı sert jöle gibisi bir unsurdur.

Ayrıyeten cildi hami ve uygunlaştırıcı özellikleri nedeniyle Türlü Cilt losyonları, kremleri ve kozmetik eserlerinde en Fazla kullanılan bileşenlerden biridir.

Petrol Jölesinin Cilde Faydaları​

1. Kuru Ciltten Kurtulma​

Vazelin uygulanması epidermis üzerinde hami bir katman oluşturur ve ciltten nem kaybını önler.

2. Cilt Güzelleşmesine Yardımcı Olur​

Vazelin, Ufak kesikler, çizikler ve sıyrıklardan kaynaklanan Cilt yaralarını kapatmaya Yardımcı olur. Daha süratli düzgünleşme için Gerekli olan yaralı cildin nemli kalmasına Yardımcı olurken, kaşıntı ve yara izini de önler.

3. Sürtünmeyi Önlemeye Yardımcı Olur​

Sürtünme, Cilt kıvrımlarında (örneğin koltuk altları, İç uyluklar vb.) yahut Cilt ile üzerinize tam oturmayan giysiler ortasındaki sürtünmeden kaynaklanan bir Cin Cilt tahrişidir. Sürtünmeyi önlemenin en düzgün yolu, bu Cin bölgelere vazelin sürmektir.

4. Bebek Bezi Pişiklerini Tedavi Eder​

Her bez değişiminde bebeğin cildine vazelin sürmek, 4-5 gün içinde kızarıklığın Denetim altına alınmasına Yardımcı olabilir. Bununla birlikte, pişik oluşumunu önlemek için bebeğin cildinin Mümkün olduğunca pak ve kuru olması gerekir.

5. Tırnakları Nemlendirir​

Tırnak etlerine ve tırnaklara nizamlı olarak vazelin uygulamak, tırnakların kırılganlığını ve ufalanmasını Denetim etmeye Yardımcı olur. En âlâ Sonuç için tırnaklarınıza nemliyken vazelin sürmelisiniz.

Vazelin Yan Etkileri​

Vazelin kullanmanın potansiyel lakin Ender görülen kimi Yan tesirleri şunlardır:

Tıkanmış gözenekler:​

Bazı şahıslarda, Özellikle yağlı cilde sahip olanlarda, çok vazelin uygulamasının neden olduğu tıkanmış gözenekler nedeniyle sivilceler gelişebilir. Akıntıları önlemek için vazelin uygulamadan Evvel cildinizi yeterlice temizlemeniz ve uzun mühlet ciltte bırakmamanız gerekir.

Alerjiler:​

Bazı beşerler petrol türevli eserlere karşı hisli olma eğilimindedir ve vazelin uygulandığında alerji geliştirebilir.

Aspirasyon Riskleri:​

Bazı şahıslarda, Özellikle çocuklarda, burun bölgesine vazelin sürüldüğünde aspirasyon pnömonisi gelişebilir.

Enfeksiyonlar:​

Vazelin uygulamadan Evvel cildinizi temizlemez yahut uygunca kurumasına müsaade vermezseniz, kimi bakteri yahut mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Ayrıyeten, bakteriler kirlenmiş vazelin kavanozlarından yayılabilir.

Vazelin kullandıktan sonra üstte bahsedilen rastgele bir Yan tesir yahut kaşıntı/şişme, kızarıklık, soluk almada zorluk, baş dönmesi vb. üzere belirtiler ayrım ederseniz Çabucak tıbbi yardım alın.

İpucu:

Vazelin yalnızca harici kullanım içindir. Eseri hiçbir biçimde dahili olarak almayınız.

Vazelin Nasıl Kullanılır?​

  • Parmaklarınızı kullanarak az ölçüde vazelin alın ve pak ellerinize, bacaklarınıza ve ayaklarınıza ince bir katman halinde nazikçe uygulayın.
  • Ayrıca şiddetli kuru lekeleriniz varsa yüzünüze ve boynunuza yavaşça uygulayabilirsiniz.
  • Nemi hapsetmek için hafif nemli cilde vazelin uygulamak daha güzeldir.
  • Cildinizde kalın bir katman oluşturabileceğinden çok ölçüde uygulamaktan kaçının.
  • Cildinizin kuruluğuyla savaşmak için banyodan sonra günde bir Defa vazelin uygulayabilirsiniz.
  • Ancak nemli ortamlarda bulunuyorsanız Cilt için kullanmaktan kaçının.

Rafine Vazelin Vs. Rafine Edilmemiş Vazelin​

Rafine edilmiş ve rafine edilmemiş vazelin ortasındaki fark, ikisinin üretim sürecinde yatmaktadır. Rafine vazelin titiz damıtma süreçlerinin bir sonucudur ve kullanımı inançlıdır. Öte yandan, rafine edilmemiş vazelin, kanserojen olarak listelenen ve farklı kanser cinsleri ile temaslı polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar) içerir.

Ayrıyeten araştırmacılar, PAH’ların insanlarda hormonal fonksiyonelliği manipüle eden endokrin bozucular olduğundan şüpheleniyorlar. Bu, doğurganlıkla ilgili ve bağışıklık sistemi, böbrekler, kan, dalak, akciğerler, karaciğer, fetüs gelişimi vb. ile ilgili öteki sıhhat şartlarına yol açabilir.

PAH’ların yanı sıra, işlenmemiş mineral yağlar ve rafine edilmemiş vazelin içindeki petrolatum içeriği insan sıhhatine ziyanlıdır ve kanserojenler altında listelenmiştir. Bu nedenle vazelin asla rafine edilmemiş halde kullanılmamalıdır.

Düzgün bir formda rafine edilmiş vazelin, petrol jölesinden PAH’ların ve öteki kanserojenlerin en küçük izlerini bile ortadan kaldıran arıtma süreçlerini sıklıkla içerir. Bununla birlikte, mümkün riskleri azaltmak için güvenilir markalar tarafından üretilen rafine vazelin tercih etmek daha yeterlidir.

Vazelin Ne Vakit Kullanılmamalıdır?​

Dermatologlar, akneye eğilimli, yağlı yahut karma bir cilde sahip olduğunuzda vazelin kullanmaktan kaçınmanızı önerir. Bunun nedeni, gözenekleri tıkayabilmesi ve cildinizi ağır ve yağlı bırakabilmesidir. Ayrıyeten, ciltte güneş yanıkları için acil tedavi olarak vazelin kullanmak inançlı değildir, zira ısıyı hapsederek semptomları şiddetlendirebilir.

Biliyor musun?

‘Vaseline’ sözü, ‘wasser’ (Almanca su) ve ‘elaion’ (Yunanca zeytinyağı) sözlerinin birleşimidir.

Vazelin Ciltten Nasıl Çıkarılır?​

Vazelin cildinizde suyu iten mumsu bir kaplama bırakır. Bu nedenle, yalnızca su ve olağan bir sabun kullanmak cildinize tesirli bir paklık sağlamayabilir. Vazelini cildinizden çıkarmak için ılık sabunlu suyun yanı Dizi konjac süngeri yahut nemli mikrofiber bez kullanmanız önerilir.

Vazelini yüzünüzden çıkarmak için, yıkamadan Evvel yüzünüzdeki eseri, kiri ve sebumu çözmek için bir temizleme yağı kullanın. ek olarak, yıkadıktan sonra nazik bir Çehre toniği kullanın. , petrol jölesini Çehre derisinden çıkarmak için tesirli seçeneklerden biridir.

Vazelin Alternatifleri​

Petrol jölesinin doğal alternatiflerinden kimileri ortasında balmumu, hindistancevizi yağı, karite yağı, avokado yağı, jojoba yağı, kakao yağı, zeytinyağı vb.

Sonuç:

  • Vazelin, harika kaplama ve yağlama özelliklerine sahip mumlar ve mineral yağların bir kombinasyonunu içerir.
  • Vazelin en güzel halde kuru ciltle ilgili problemleri tedavi etmek için kullanılır.
  • Petrol jölesinin çok ve yanlış kullanımı tıkanmış gözenekler, zatürree, alerjiler ve enfeksiyonlar üzere kimi Yan tesirlere neden olabilir.
  • Akneye eğilimli, yağlı yahut karma bir cildiniz varsa, vazelin kullanmaktan kaçınmanız gerekir.
  • Rafine edilmemiş form potansiyel ve Önemli sıhhat sıkıntılarına neden olabileceğinden, her Vakit rafine vazelin tercih edin.
  • Cildiniz için pek Fazla yararı olan karite yağı, kakao yağı, hindistancevizi yağı, zeytinyağı vb. üzere doğal bileşenler her Vakit vazelin yerine daha düzgün alternatiflerdir.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir