Erken Doğum Ve Geç Doğum Nedir

Anne/Çocuk, Gebelik, Genel Eyl 10, 2022 Yorum Yok

Erken doğum ve geç doğum nedir, nedenleri nelerdir?

Erken doğum gebeliğin 37. haftasına gelinmeden önce meydana gelen doğumdur. Bu doğuma tıp dilinde prematüre doğum denmektedir. Bebeklerin 9 ay boyunca anne karnında her geçirdiği gün onların yaşama şansını ve gelişimlerini biraz daha arttırmaktadır. Oysa prematüre bebekler bu şanslarını erken doğarak biraz azaltmaktadırlar.

Erken doğum hamile olan annenin yaşının çok küçük ya da çok büyük olması nedeniyle meydana gelir. Anne gebelik süresinde yetersiz ve dengesiz beslenir ayrıca alkol ve sigara gibi zararlı maddeleri kullanmaya devam ederse erken doğum meydana gelmektedir. Ayrıca annenin kalp ve böbrek hastası olması, uterusu anormallikleri yaşaması ve stres gibi faktörler erken doğuma neden olmaktadır. Annenin taşıdığı enfeksiyonlar, çoğul gebelikler ya da kan uyuşmazlığı ile annenin gebelik döneminde şiddete maruz kalması ve amnios sıvısının fazla olması da erken doğumun nedenleri arasında yer almaktadır.

Prematüre bebekler 2500 gramın altında doğarlar. Oldukça zayıf olan bu bebekler özel bakım isterler. Başta akciğer ile iç organlarının gelişimi tamamlanmadan doğduğu için bu organlardan sorun yaşayabilirler.

Geç doğum ise 40. haftayı geçmesine rağmen bebeğin doğmaması durumuna denir. Buna tıp dilinde postmatüre gebelik denir. Geç doğumların nedeni plazenta yetersizliğidir. Geç doğumlarda ya bebek anne karnında ölür ya da doğduktan sonra 1. hafta içinde ölür.

Geç doğumlarda bebeklerin saçları aşırı uzar ve bebeğin cildinde kuruluk, çatlaklar ve kırışıklıklar meydana gelir. Bebeğin tırnakları aşırı uzar ve göbek kordonu da yeşil ve sarı renktedir. El ve ayak tırnakları da sarı renktedir.

 

 

 

 

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir