Değersizlik duygusunun altında yatan nedenler birden fazladır. Biz genelde bir ya da birkaç neden ararız ancak gerçek anlamda bir hipnozda ya da psikiyatristik bir incelemede gerçek nedenler bir bir ortaya dökülür. Kişi bunların sadece bir ya da birkaçının farkındadır. Oysa derinlerde yatan duygular çok derin incelemeler sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Neden Değersiz Hissedilir?
Değersizlik duygusuna neden olan çokca faktör bulunmaktadır. Bunların başında da çocukluk travmaları gelmektedir. Eğer yetiştiğiniz toplum size söz hakkı tanımıyorsa ve size küçüklüğünüzden beri ‘Sus bakim. Büyükler konuşurken küçükler konuşmaz’ diye sizi sürekli toplum dışında itiyorsa aslında o toplum kendi geleceğini yıkıyordur. Bir toplum kendine güveni olan ve konuştuğu zaman dinleneceği bilen bir nesil tarafından güçlenir. Oysa biz sürekli çocuklarımızı aşağılıyor ve onu konuşmalara dahil etmiyoruz. Çok sık taşınıyoruz ve taşınırken çocuklarımızın da hayatlarının değişeceğini görmezden gelerek onlara danışmadan kendi kararlarımızı kendimiz alıyor. Çocuklara birşey danışmayı hakaret görüyor, aslında kendi çocuklarımızın elinden özgüven duygusunu alarak onlara en kötü mirası bırakıyoruz.
Bir çocuğun en büyük mirası özgüven ve kendini değerli hissetmesidir. Bir çocuk öğretime ihtiyaç duyabilir ancak en temelde eğitime ihtiyacı vardır. Eğitim ise ailede başlar ve ailede biter. Ancak aile eğitimsiz ise istediği kadar öğrenim ve tahsil sahibi olsun çocuklarını iyi yetiştiremeyecektir. Değersizlik duygusu ile büyüyen çocuk hayatını 1-0 yenik olarak sürdürecektir.
Yorum Yok