2030 gayeleri kapsamında tüm operasyonlarında net sıfır olmayı hedefleyen Anadolu Efes, 2021 yılında iklim krizi odaklı 107 milyon TL bedelinde 104 projeyi hayata geçirdi. Şirket, kıymet zinciri boyunca da mümkün olan her noktada iş birlikleri kurarak, çevresel tesirini azaltmaya devam ediyor. Bu kapsamda kurum kıyafetlerinin üretiminde de sürdürülebilirliği merkezine alan Anadolu Efes, sorumlu modanın kıymetli isimlerinden Gamze Saraçoğlu ve dokumada sürdürülebilirlik anlayışıyla üretim yapan Tekstar ile iş birliği yaptı. Milletlerarası yenilenebilir güç I-REC sertifikasına sahip olan Tekstar, üretimde yüzde 92 daha az karbon ayak izinin oluşmasını sağladı. Koleksiyonda yaklaşık 2 ton geri dönüştürülmüş elyaf gereç kullanıldı ve eserler Better Cotton Initiative (BCI)/ Uygun Pamuk İnisiyatifi sertifikalı sürdürülebilir pamuktan üretildi.
Kurulduğu günden bu yana sürdürülebilirliği iş yapış hallerinin merkezine alan Anadolu Efes, yeni kurumsal kıyafetlerinin tasarım ve üretimine de bu bakış açısını yansıttı. Yenilenen kreasyonda, Better Cotton Initiative (BCI)/ Uygun Pamuk İnisiyatifi sertifikalı pamuklar kullanıldı. Bu sertifikaya sahip eserler konvansiyonel pamuğa nazaran yüzde 60 oranında daha az karbon ayak izine sahip. Bunun yanı sıra koleksiyonun üretiminde 2 ton geri dönüştürülmüş elyaf gereç tercih edildi. Memleketler arası yenilenebilir güç I-REC sertifikası kullanılarak ise üretimde yüzde 92 daha az karbon ayak izi oluşması sağlandı. Ayrıyeten koleksiyondaki eserlerin sevkiyatı da FSC sertifikalı tedarikçilerden alınan yüzde 100 geri dönüştürülmüş karton kolilerle gerçekleşti. 40 modülden oluşan 4 mevsim koleksiyonun üretimiyle, Sinop’ta bayan emeğinin ve bayanların iş hayatına iştiraki da desteklendi.
Gamze Saraçoğlu, Aykut Tarakçıoğlu, Selda Susal Saatçi
Anadolu Efes Küme Kurumsal Bağlantı ve Alakalar Yöneticisi Selda Susal Saatçi, “Faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde toplumsal ve toplumsal etkiyi artırırken çevresel etkimizi azaltmayı odağımıza alıyoruz. Operasyonlarımızda net sıfır ve sıfır atık amacıyla çalışırken paha zincirimiz boyunca da uygunlaştırma yapabileceğimiz tüm alanları tertipli olarak gözden geçiriyoruz. İş birlikleri aracılığıyla da her gün müspet etkimizi artıracak yeni adımlar atıyoruz. Bu kapsamda biyo-bazlı servis sunum materyallerinden %50 geri dönüştürülmüş plastik içeren kasalara kadar birçok tabiat dostu uygulamayı hayata geçirdik. Kurum kıyafetlerimizde de sürdürülebilirliği odağımıza alarak, Gamze Saraçoğlu ve Tekstar ile iş birliği gerçekleştirdik. Buna ek olarak, çalışanlarımızın, ömür döngüsünü tamamlayan ve kullanmadıkları kıyafetlerini ofislerimizdeki geri dönüşüm kutularına atmalarını teşvik ediyoruz. Toplanan bu kıyafetler önümüzdeki devirde günlük hayatımızda kullanabileceğimiz yeni ömür malzemelerine dönüştürülecek. Bunun yanı sıra koleksiyonun toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğine, bayanların güçlenmesine katkıda bulunmuş olması, bayanlara iş imkânı yaratması ayrıyeten değerli. Tahlilin bir kesimi olabilmek için bu üslup iş birliklerinin çoğalmasını diliyoruz.”
Sinop Atölye
Tekstar İdare Şurası Lideri Dokumacılık Mühendisi Aykut Tarakçıoğlu, “Küresel karbon salımının azaltılması noktasında dokumacılık dalına de kıymetli bir sorumluluk düştüğünü hepimiz biliyoruz. Bu nedenle sürdürülebilir moda anlayışının üretim sürecine yansıyabilmesi çok kıymetli. Biz Tekstar olarak bu bakış açısı ile çalışıyor, üretimde çevresel ayak izimizi mümkün olan her noktada azaltıyoruz. Çok uzun vakittir benimsediğimiz sürdürülebilir üretim yaklaşımını hayata geçirmemizde Anadolu Efes’in katkısı çok büyük. Bu iş birliğinin öbür kurumları da teşvik etmesini diliyorum. Ayrıyeten bununla da yetinmiyoruz, Sinop’ta kurduğumuz atölye aracılığıyla bayanların iş hayatına iştiraklerini destekliyoruz.”
Gamze Saraçoğlu ise Anadolu Efes’in kurumsal kıyafetlerini 5 yıl sonra bir sefer daha tasarlamanın kendisi için ehemmiyet taşıdığını söz etti. Saraçoğlu, kelamlarına şöyle devam etti: “Koleksiyonda çalışanların konforunu odağımıza koyarken, sokak modasına ilişkin güçlü tarzlardan ve trendlerden ilham aldım. Fakat projenin en heyecan verici kısmı üretim tarafıydı. Ortaya gezegene ve tabiata saygılı, sürdürülebilir bir koleksiyon çıktığı için memnunum.”
Yorum Yok