Emziren annenin sigara tiryakisi olması bebeği nasıl etkiler?
– Emziren annenin sigara tiryakisi olması bebeği hem hamilelik sürecinde hem de doğumdan sonraki dönemlerde fazlasıyla etkilemektedir. Hamilelik sürecinde bebeğin anne karnında oksijen alması zorlaşırken, yapılan araştırmalarda sigara içen anne adaylarının ultrason görüntülerinde bebeğin elini sıklıkla yüzüne götürdüğü ve çok hareket ettiği görülmüştür. Sigara içen annenin bebeklerinin içmeyenlere göre daha agresif olduğu ve daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğu gözlemlenmiştir. Doğumdan sonraki süreçte bebeğin yanında sigara içen anne, bebeğinin pasif içici olarak yetişmesine zemin hazırlamaktadır.
– Gerke hamilelikte gerekse de doğumdan sornaki dönemde annenin sigara içmesi bebek açısından bir takım sorunlara neden olmaktadır.
– Sigara içen anneler emirme konusunda yeterince başarılı değildir. Sigara içen annelerin emzirme süresi diğerlerine göre daha kısadır. Bu da bebeğin daha az beslenmesi demektir. Anne sütünün kalitesi de içmeyen annelerde içen annelere göre daha yüksektir. Sigara içen annelerin emzirme dönemi de 6 ayla sınırlı kalır.
– Sigaranın içinde bulunan nikotin emzirme yoluyla direk bebeğe geçer. Emzirme döneminde olan bebek sigara tiryakisi anne nedeniyle huzursuzluk hali göstermeye başlar. Kusma ve gaz sancısı sorunları görülür.
– Sigara içen anne sütünün tadı içmeyenlere göre daha serttir. Bebekler tadını beğenmeyip anne sütünü içmeyi reddedebilirler.
– Bebeğin küçük yaşlarda sigara dumanına maruz kalması zatürre, bronşit ve astım gibi hastalıklara kapı açmaktadır. Ayrıca sigara dumanı ani bebek ölümü sendromuna da neden olmaktadır.
Yorum Yok