Sofralarda sevilen ve baş üstünde tutulan hardal ne kadar lezzetli ve sağlıklı olsa da çok fazla leke yapan bir şeydir. Hardal lekesi zor lekeler arasındadır. Açık sarı olan bir baharat olduğu için de bıraktığı lekenin tonu buna yakındır. Üstelik yağlı bir lekedir. O nedenle de zor çıkar.
Ne Yapılmalı?
Hardal döküldüğü zaman yapılması gereken şeylerin başında hardalın fazlalığını bir peçete ya da mendil yardımıyla silmek gelmektedir. Kumaşa hardal döküldüyse hemen fazla hardalı almalısınız. Bu bölgedeki artıkları temizleyin ve kumaşı iyice gerin.
Hardal lekesinin üzerine gliserin dökmek de fayda verecektir. Yağlı lekelerde gliserin iyi bir etki yaratır. Gliserini sürün ve bir süre bekletin. Leke çıktıktan sonra yıkama yapın ve durulayıp asın.
Saç boyalarının içinde bulunan hidrojen peroksit de lekeleri çıkarmada etkilidir. Oksijenli su olarak geçer ve ter lekelerinde de etkilidir. Hidrojen peroksit ile temizleme yapmak istiyorsanız o zaman kumaşı ısıtmayın ve ayrıca amonyak eklemeyin. Bunlar kumaşın yanmasına neden olur. Ayrıca amonyak ve ısı hidrojen peroksit ile birleşirse lekenin kumaşta kalıcı olmasını sağlar ve ne yaparsanız yapın bu leke geçmez.
Hardal lekesini sulandırılmış deterjan ile de temizleyebilirsiniz. Toz deterjan ile de ovulabilmektedir ve ayrıca hafif bir ovma uygulaması ister. Soğuk suyun altında durularsanız kumaşa daha az zarar verirsiniz. Kumaş hala lekeliyse de o zaman da ön ıslatma solüsyonu kullanarak kumaşı ıslatmalısınız.
Hardal tezgah üzerine döküldüyse o zaman kabartma tozu ile temizlemelisiniz.
Yorum Yok