Doğumda uygulanması gereken ıkınma teknikleri
Spontan (Açık glostis) ıkınma tekniği: Nefes vererek ıkınma tekniğidir. Bu teknik en iyi sonuçlar verir. Fergüson refleksinin uyarılması ile beraber kadınlar genelde kendiliğinden ve doğal bir şekilde ıkınmaya başlarlar. Spontan yani açık glostis ıkınma tenkiğinde kadının doğal ıkınma hissini beklemesi gerekmektedir. Bu his gelene kadar kadın normal solunum işlevini yapmaya devam etmelidir. Nefes alma esnasında karın kaslarının içeri doğru çekilmesi gerekmektedir bu yöntemde. Bu teknikte nefes dudaklar büzülerek yumuşak bir şekilde verilmelidir. Nefes verirken de 5 ya da 6 saniye boyunca ıkınılmalıdır. Nefes alırken de yine 5 ila 6 saniye boyunca nefes alınmalıdır. Nefes düzgün ve yumuşak alınmalıdır. Ikınma dereceli bir şekilde kademeli olarak yapılmalıdır ve kasılmalar yavaşladığında solunum normale çevrilmelidir.
Valsalva (Kapalı glostis) ıkınma tekniği: Bu teknik uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Çünkü bu ıkınma tekniğinde bazı komplikasyonlar meydana gelmektedir. Bu ıkınma tipinde kasılmalar başladığında 2 kere normal solunum yapılmalı ve derin derin nefes alınmalı, nefes de iyice tutulmalıdır. Abdominal kaslar ile diyafram hava sıkıştırırken kadın da uzun uzun ve kuvvetli bir şekilde 10 ile 15 saniye boyunca durmadan ıkınır. Nefes alınıri verilir ve bir daha tutulur. Yine uzun bir ıkınma süresinden sonra 2-3 defa normal solunum işlemi yapılır. Sonra da gevşenir. Bu yöntem görüldüğü gibi sert bir yöntemdir. İnsanların kasları oksijen ile hareketlenmektedir. Nefesi uzun süreli tutmak doğumu zorlaştırır.
Siz en iyisi açık glostik ıkınma tekniğine çalışın ve diğer tekniği unutun. Her ne olursa olsun 2 teknik bulunduğunu bilmenizde fayda olduğunu düşündüğümüzden sizlerle paylaşmak istedik.
Yorum Yok