2100 yılına kadar üç buzuldan ikisi yok olabilir

Sağlıklı Yaşam Oca 13, 2023 Yorum Yok

İnşaat ve Etraf Mühendisliğinden Yardımcı Doçent David Rounce, farklı emisyon senaryoları altında Yüzyıl boyunca yeni buzul kütle kaybı projeksiyonları üretmek için memleketler arası bir uğraşa öncülük etti. Öngörüler, nihayet Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı’nda (COP 27) yapılanlar üzere Ahenk ve hafifletme tartışmalarını desteklemek için global sıcaklık değişikliği senaryolarında bir ortaya getirildi. Çalışmaları, bugünün iklim değişikliğini hafifletme gayretlerine bağlı olarak dünyanın bu yüzyıldaki Yekün buzul kütlesinin yüzde 41’ini yahut yüzde 26’sını kaybedebileceğini gösterdi.

Bilhassa, Rounce ve takımı, fosil yakıtlara yatırımın devam ettiği bir istikbal senaryosunda, buzul kütlesinin yüzde 40’ından fazlasının Yüzyıl içinde yok olacağını ve buzulların yüzde 80’inden fazlasının sayısal olarak yok olabileceğini buldu. Global ortalama sıcaklıktaki artışın Sanayi öncesi düzeylere nazaran +1,5°C ile sonlu olduğu en yeterli senaryoda bile, buzul kütlesinin yüzde 25’inden fazlası ve buzulların yaklaşık yüzde 50’si ortadan kalkacağı öngörülmektedir. Bu kaybolan buzulların birden fazla buzul standartlarına nazaran küçüktür (bir km2’den az ) , lakin bunların kaybı Mahallî hidrolojiyi, turizmi, buzul tehlikelerini ve kültürel kıymetleri Olumsuz etkileyebilir.

Çalışması, bölgesel buzul modellemesi için daha düzgün bir bağlam sağlıyor ve iklim siyaset yapıcılarını, sıcaklık değişikliği gayelerini COP-26’dan gelen taahhütlerin ulaşacağı iddia edilen 2,7° C’nin ötesine düşürmeye teşvik edeceğini umuyor. Orta Avrupa ve batı Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri üzere daha Ufak buzul bölgeleri, 2°C’nin üzerinde yükselen sıcaklıklardan orantısız bir biçimde etkilenecek. 3°C’lik bir artışta, bu bölgelerdeki buzullar neredeyse büsbütün yok oluyor.

Rounce, buzulların iklim değişikliklerine reaksiyon Eda halinin uzun Vakit aldığını kaydetti. Buzulları nihayet derece yavaş devinim eden ırmaklar olarak tanımlıyor. Bugün emisyonları azaltmak, daha Evvel yayılan sera gazlarını ortadan kaldırmayacak ve iklim değişikliğine katkıda bulunan ataleti anında durduramayacak, yani emisyonların büsbütün durdurulmasının bile buzul kütle kaybı oranlarına yansıması 30 ila 100 Yıl alacaktır.

Birçok süreç, buzulların nasıl kütle kaybettiğini yönetir ve Rounce’ın çalışması, gelgit suyu ve moloz kaplı buzullar da iç olmak üzere farklı buzul çeşitlerini modellerin nasıl açıkladığını ilerletir. Gelgit suyu buzulları, okyanusta nihayet bulan ve bu arayüzde Fazla Çok kütle kaybetmelerine neden olan buzulları Anlatım eder. yıkıntı kaplı buzullar, kum, kayalar ve kayalar ile kaplı buzulları Anlatım eder. Rounce tarafından yapılan evvelki çalışma, yıkıntı örtüsünün kalınlığının ve dağılımının, yıkıntı kalınlığına bağlı olarak bütün bölgedeki buzul erime suratları üzerinde Olumlu yahut Olumsuz bir tesire sahip olabileceğini göstermiştir. Bu en yeni çalışmasında, bu süreçleri açıklamanın global buzul projeksiyonları üzerinde nispeten az tesiri olduğunu, fakat ferdî buzulları tahlil ederken kütle kaybında Değerli farklılıklar bulunduğunu buldu.

Model ayrıyeten, buzul kütle değişiminin daha eksiksiz ve detaylı bir fotoğrafını sağlayan, her buzul için ferdî kütle değişimi müşahedeleri de iç olmak üzere gibisi görülmemiş ölçüde bilgi ile kalibre edilmiştir. Bu nedenle, nihayet teknoloji kalibrasyon formüllerinin ve farklı emisyon senaryolarının Aka topluluklarının uygulanmasını desteklemek için üstün bilgisayarların kullanımı Fazla kıymetliydi.

Kaynağı:

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir