1 Mayıs 1886’da Amerika Emekçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde personeller günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle Amel bıraktılar. Chicago’da yapılan şovlara yarım milyon Amele katıldı ve Luizvil’de 6 binden Çok Siyah ve ak personel, o Devre Luizvil’deki parkların siyahlara kapalı olmasına Karşın daima Birlikte yürüdüler.
Her eyalet ve kentte, Siyah ve ak emekçilerin Birlikte yaptığı şovlar, gazeteler tarafından, ‘Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu’ halinde yorumlanmıştı. Bu şovlar 1 Mayıs’ı izleyen günlerde bütün harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı.
Ülkemizde Birinci Ne Vakit Kutlandı
Osmanlı’da 1 Mayıs birinci Sefer 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman çalışanlarınca kutlanmıştır ve İstanbul’daki birinci Tebrik ise 1912 yılında yapılmıştır.
İşçilerin insani şartlarda çalışmak için verdikleri çabalar üzerine inşa edilmiş olan, Emek ve Dayanışma Günü ismiyle kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı ülkemizde 2009 yılında resmi tatil ilan edilmiştir.
Hangi Ülkelerde Kutlanıyor
Günümüzde sosyalist ülkelerde yani Çin, şimal Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs’ı personeller Aka kitle şovlarıyla kutlar; kimi ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir hareket biçimini de alır.
Yorum Yok