Bebeklerde oluşan alerjik egzama, dışarıdan gelmekte olan etkenler sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bebeklik çağında en fazla görülmekte olan egzama çeşidi, atopik dermatit olarak isimlendirilmektedir. Ekseriyetle 2-3 aylık bebeklerde ve katı mamaya başlayan 4-5 aylık bebeklerde daha sık görülmekte olan alerjik egzama, dış faktörler ve bilhassa de besinlerin sebep olduğu alerjenler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Çocukların büyümesiyle birlikte zaten güzelleşebilen atopik dermatit, alerjenleri tetikleyen ögelerin fazlalığı sebebiyle rahatsız edici boyutlara ulaşabilir.
Atopik Dermatit Nedir?
Bebeklerde görülen egzama, atopik dermatit olarak isimlendirilmektedir. Uzmanlar tarafından kesin sebepleri araştırılmakta olan alerjik egzama, genel manada makul alerjenlerin tetiklemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bebeklerin baş derilerinde, yanaklarında, kollarında ve bacaklarında görülmekte olan atopik egzama, alerjenlerin ortadan kalkması ve egzamayı azaltacak faktörlere dikkat edilmesi sonucu, zaten geçmektedir. Atopik dermatiti bulunan çocukların ve bebeklerin genelinde, besine yahut süte karşı alerji bulunmaktadır. Her çocuğa nazaran değişim göstermesine rağmen, bebeklerde egzamaya sebep olan yiyecekler genel manada; süt, yumurta, yer fıstığı, buğday ve deniz tuzu olarak sıralanabilir. Bebekler bu besinler tüketmiyor olsa da annesinin tüketmesi sonucu, sütle birlikte bu besinleri bedenlerine almaktadırlar.
Bebeklerdeki Alerjik Egzamanın Tedavisi
Bebek egzamasının tedavisinde, annenin egzamaya yeterli gelen yiyecekler tüketmesi ve egzamayı azaltacak uygulamaları bebeği için tertipli biçimde yerine getirmesi gerekir. Tabibin tavsiyelerine harfiyen uyulduğu takdirde, bebek egzamasının kısa mühlet içerisinde azaldığını gözlemlemek mümkündür. Tedavi için yapılması gerekenler şu halde sıralanabilir:
- Bebeklerde egzamayı tetikleyen yiyeceklerin anne tarafından tüketilmemesi gerekmektedir. Şayet bebek katı besine geçiş yapmışsa, egzamayı tetikleyen yiyeceklerden uzak tutulmalıdır. Egzamayı tetikleyen yiyecekler; yumurta, süt, peynir, yer fıstığı, buğday vb. eserlerdir.
- Bebeklerde tahriş oluşumuna sebep olacak kumaşlardaki kıyafetler tercih edilmemelidir. Bilhassa yünlü ve sentetik olan tüm eserler, bebeklerden uzak tutulmalı, yalnızca pamuklu eserler tercih edilmelidir.
- Bebeklerin kıyafetleri nötr yani doğal deterjanlarla yıkanmalıdır.
- Ev daima havalandırılmalıdır.
- Evin paklığı sistemli olarak yapılmalı, meskende rastgele bir toz bulunmamalıdır. Elektrik süpürgesinin çekim gücü fazla olmalı, makinede de filtre bulunmalıdır.
- Sürekli banyo yaptırılmamalı, banyo sonrası tüm beden narince kurulanmalı ve bedene nemlendirici sürülmelidir.
- Bebeğe kâfi ölçüde su içirilmelidir. Bebeğin bulunduğu ortam her daim serin olmalı, nem istikrarı ayarlanmalıdır.
Yorum Yok