Bebekler anne karnında tat alabilir mi? Bebeğinizin tat alma duyusu nasıl gelişir?

Anne/Çocuk, Aşk/İlişkiler, Cinsellik, Gebelik, Genel, Güzellik, Moda, Sağlıklı Yaşam Oca 08, 2023 Yorum Yok

Bebeğiniz hangi yiyecekleri ve tatları sevecek ve sevmeyecek? Genetik anahtardır, lakin diğer faktörler de rol oynar. Bebeklerin tat tomurcukları birinci üç aylık devirde gelişmeye başlar ve bir bakıma Ebeveyn karnında tat alabilirler zira yediğiniz yiyeceklerin molekülleri kan dolaşımınızdan geçerek amniyotik sıvıya geçer. Gebeyken yediğiniz yiyecekler, çocuğunuzun tat alma duyusunu ve büyüdüklerinde Yemek tercihlerini bile etkileyebilir.

Bebeğinizin tat tomurcukları: Vakit Çizelgesi​

Bebeğinizin lisanı, şimdi 4 ila 5 haftalık gebeyken şekillenmeye başlar. 8 haftalık gebeyken, ilkel tat tomurcukları ortaya Menfaat ve 11 ila 13. haftalar ortasında Fazla daha fazlası gelişir, lakin şimdi gerçek tat duyumlarını iletemezler. Bu, hudut hücrelerinin gelişen tomurcuklar ile bebeğinizin beynine tat iletileri gönderen hudutlar ortasında irtibat kurmaya başladığı 14 ila 15. haftalara kadar gerçekleşmeyecektir.

Yaklaşık 30 haftalıkken, bebeğinizin tat tomurcuklarının birçok – ve bunların hudut kontakları – büsbütün oluşmuş ve çalışır durumdadır.

Bebekler Ebeveyn karnında tat alabilir mi?​

Bir bakıma evet, bebekler Ebeveyn karnında tat alabilirler. Yediğiniz yiyeceklerin molekülleri kan dolaşımınızdan geçerek amniyotik sıvıya geçer. Tatlar, diyetinizden Ebeveyn karnındaki amniyotik sıvıya ve doğumdan sonra iletilir, bu nedenle emzirilen bebekler Türlü tatları daha Çok kabul eder.

Koku ve tat alma duyuları Fazla yakından temaslıdır. Tat tomurcukları, bir şeyin tatlı mı Istırap mı, tuzlu mu ekşi mi olduğunu anlamamızı sağlar, lakin koku, yiyeceğin kendine has lezzetini tanımlamamıza Yardımcı olur. Bebeğinizin koku alma duyusu için muhtaçlık duyduğu Özel hücreler hamileliğin 9 ila 11. haftaları civarında gelişmeye başlar.

Canınız baharatlı köri çekiyorsa ve her şeyin üzerine Sıkıntı sos sürüyorsanız, merak etmeyin. Bebeğiniz birtakım tatları ve kokuları algılayabilse de baharatlı yiyeceklerin bebeğinize ziyan verebileceğine dair bir İspat yoktur. (Bununla Bir arada sizi rahatsız edebilir: Sıcak ve baharatlı yiyecekler, hamilelik sırasında yaygın bir şikayet olan sabah bulantısını ve mide ekşimesini şiddetlendirebilir.)

Doğumda bebeğinizin yeni tat tomurcukları Fazla hassastır ve tatlı, ekşi ve Acı tatları alabilirler. Bebekler kozmik olarak tatlıyı tercih eder, Ebeveyn sütünüzün tadını sevmelerinin bir nedeni de budur. Bebeğiniz muhtemelen 2 ila 6 aylık olana kadar tuzlu tatları algılayamayacaktır.

Bebeğinizin tat alma duyusunu etkileyebilir misiniz?​

sırasında yedikleriniz, bebeğinizin hayatının ilerleyen devirlerinde keyif alacağı tatları etkileyebilir mi? Birtakım araştırmalar evet diyor. gebe bayanlar üzerinde yapılan Ufak bir çalışmada, hamileliğin nihayet haftalarında ve emzirirken havuç suyu içenlerin, 6 aylıkken havuç aromalı tahılı sade tahıl yerine tercih eden bebekleri oldu.

Deneyler ayrıyeten sarımsak, anason (meyan kökü aromalı bir baharat), nane ve vanilya ile yapılmıştır. bu tatlara maruz kalan bebekler, hem Ebeveyn sütünde hem de sert besinlerde bu tatları tercih etme eğiliminde oldular.

Bebeğinizin tat tomurcuğu gelişimini nasıl desteklersiniz?​


Hamilelik sırasında yediğiniz yiyecekler, bebeğinizin tat alma duyusunu ve çocuğunuzun daha sonraki hayatlarında hangi tatları tercih edeceğini etkileyebilir. Fakat bu mevzuda Fazla Çok gerilime girmeyin ( sabah bulantısı ve yemekten tiksinme, tipik yeme sisteminizi bozabilir). Hamilelik sırasında Mümkün olduğunca Çeşitli ve sağlıklı bir Yemek için elinizden gelenin en güzelini yapın. Bunu yapmak, bebeğinizin sıhhati için Gerekli olan vitamin ve mineralleri de bol ölçüde almanıza Yardımcı olacaktır. Hamilelik sırasında bebeğinizin gelişimi için en Kıymetli altı besin şunlardır:

  • Folik asit
  • Demir
  • Kalsiyum
  • D vitamini
  • İyot

Her gün doğum öncesi vitamininizi alın ve bebeğinizin büyümesi için bu Temel besin hususlarından gereğince alıp almadığınız konusunda hekiminizle konuşun. Ve nihayet olarak, hamilelik için Temel Besin güvenliği kurallarını unutmayın. Örneğin, kafein tüketiminizi sınırladığınızdan emin olun.

Bebek tat tomurcuğu hafta hafta gelişimi​

Hafta Gelişimi
4-5 hafta Dil ve ağzın çatısı (damak) oluşmaya başlar.
8 hafta İlkel tat tomurcukları ortaya çıkar.
14-15 hafta Tat tomurcuklarından gelen sonlar beyne bağlanmaya başlar.
30 hafta Pek Fazla tat tomurcuğu tat sinyallerini beyne iletebilir.
Doğum Bebeğiniz tatlı, ekşi ve Tasa tatları tadabilir. Tuzlu yiyeceklere reaksiyonlar daha sonra, çoklukla 6. ayda ortaya çıkar.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir